Seminar

Het gebruik van antibiotica is wereldwijd een vanzelfsprekendheid. Maar het komt steeds vaker voor dat bacteriën resistent worden voor deze middelen. Ze zijn dan niet meer vatbaar voor de werking van antibiotica. Dit maakt het effectief behandelen van infecties lastiger, met ziekte, sterfte en hogere zorgkosten als gevolg. Antimicrobiële resistentie (AMR) is één van de grootste wereldwijde bedreigingen en jaarlijks overlijden vijf miljoen mensen direct of indirect aan de gevolgen van AMR. De verwachting is dat dit aantal in 2050 oploopt tot tien miljoen doden per jaar.

Drie experts geven tijdens het seminar Antimicrobiële Resistentie inzicht in de achtergronden en innovaties in de diagnostiek.

Professor John Rossen (UMCG Groningen & Isala Zwolle) is bijzonder hoogleraar gepersonaliseerde moleculaire microbiologie en is gespecialiseerd in infectiediagnostiek. Technologieën als metagenomics en metatranscriptomics zijn veelbelovende innovaties in de diagnostiek. Rossen legt uit hoe deze technologieën bijdragen aan een snelle diagnose en effectieve behandeling. Lees meer. 

Bacteriofagen bieden een veelbelovende en innovatieve aanpak om antibioticaresistentie aan te pakken. Voordat bacteriofagen op grote schaal kunnen worden toegepast, zijn meer studies nodig die de werkzaamheid van fagen bij de behandeling van infecties aantonen. Pieter-Jan Haas, arts-microbioloog in het UMC-Utrecht, bespreekt tijden het seminar de laatste inzichten en studies op het gebied van bacteriofagen en hun therapeutische toepassing.

Maarten van Dongen is oprichter van AMR Insights AMR Insights is een organisatie die antimicrobiële resistentie bestrijdt door professionals wereldwijd te informeren, op te leiden en met elkaar te verbinden. Van Dongen bespreekt de urgentie van dit probleem en legt uit hoe we resistentie kunnen bestrijden door samen te werken. Lees meer.

Programma veiligheid

Datum Onderwerp
Dinsdag 24 september 10.00 – 11.30 Hoe veilig werk jij? Seminar
Dinsdag 24 september 11.30 – 12.30 Effectieve decontaminatie op een nieuwe manier Workshop
Donderdag 26 september 13.45 – 14.45 Ontdek de geheimen van veiligheid Workshop
24 t/m 27 september Doorlopend Hoe veilig werk jij? X-pedition

X-pedition: Hoe Veilig Werk Jij?

Ben jij op de hoogte van de nieuwste manieren om veilig te werken in het lab? Tijdens de X-pedition ‘Hoe Veilig Werk Jij?’ leer je praktisch over schadelijk geluid, veilig afvoeren van giftig afval, goede ventilatie en het herkennen van gevaarlijke situaties.

Schadelijk Geluid Apparaten zoals malers en mixers kunnen schadelijke geluidsniveaus veroorzaken. Avans+ laat je zien hoe je deze niveaus kunt beoordelen en beschermen.

Bewustwording van Risico’s Ongelukken kunnen overal gebeuren. Bij de stand van DENIOS ontdek je hoe je onveilige situaties herkent en voorkomt.

Ventilatie Goede ventilatie is essentieel. Dupa toont je hoe op maat gemaakte koolstoffilters schadelijke dampen afvangen en de luchtkwaliteit monitoren.

Afvalbeheer SALM EN KIPP legt uit hoe je giftig en besmettelijk afval veilig kunt afvoeren, volgens de wet- en regelgeving.

Veiligheidswerkbank The Baker Company geeft tips om echt veilig te werken met microbiologische veiligheidsbanken.

Veilig Gedrag Bij VOS instrumenten leer je hoe je veilig gedrag in het lab vanzelfsprekend maakt.

Elke stand stelt je een vraag. Voltooi de X-pedition en ontvang een presentje én een certificaat.

De Onmisbare Beurs voor de Laboratoriumsector

Vanaf 24 september kun je bij de 150 exposanten van World of Laboratory terecht voor de nieuwste technologieën, innovaties en oplossingen voor laboratoria. Van labinrichting tot analytische instrumenten, lab automatisering, chemicaliën en life science-oplossingen, deze beurs biedt een breed scala aan bedrijven die actief zijn in de laboratoriumsector. Het uitgebreide lezingenprogramma belicht actuele thema’s en biedt praktische informatie over essentiële onderwerpen zoals veiligheid en kwaliteit. Door deel te nemen aan een X-pedition krijg je een overzicht van de nieuwste trends en ontwikkelingen in specifieke vakgebieden.

Kom langs en ontdek wat de toekomst van laboratoria te bieden heeft.

Meld je aan!

Uitgelichte bedrijven

Partners

Exposanten

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)