Seminar World of Laboratory
Kwaliteit, hoezo belangrijk?
26 september, 10:00 – 11:30
LOCATIE: Croesezaal
Tijdens de World of Industry, Technology & Science focussen wij ons samen met drie experts op het belang van kwaliteit in het lab. Eindgebruikers vertrouwen op de veiligheid en kwaliteit van producten en diensten. De risico’s voor de eindgebruiker worden geminimaliseerd door de combinatie van normeringen, de TIC-sector die zich bezighoudt met het testen, inspecteren en certificeren en de Raad van Accreditatie.
In het seminar “Kwaliteit, hoezo belangrijk?” vertellen experts van KIWA, Lab-QAcademy en VSL over de inspanningen die gedaan worden om de gewenste kwaliteit te behalen, controleren en waarborgen. Daarbij duiken zij dieper in op de normering, vertellen zij meer over de onderdelen van de TIC-sector en de juiste kalibratie.
Programma
Tijd | Onderwerp | |
---|---|---|
10:00 – 10:30 | Kwaliteitsinfrastructuur Spreker: Ties Joosten, KIWA N.V. | |
10:30 – 11:00 | Waarom heeft een laboratorium een kwaliteitsmanagementsysteem nodig? Spreker: Peter Kootstra, Lab-QAcademy | |
11:00 – 11:30 | Kwaliteitsbewaking door herleidbare kalibraties Spreker: Marcel Workamp, VSL |
Kwaliteitsinfrastructuur
De kwaliteitsinfrastructuur bestaat uit bedrijven en organisaties die zich inzetten voor de veiligheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid van producten en diensten in diverse sectoren. Door een samenhangend systeem van normstelling, toetsing, certificering en toezicht borgen ze dat organisaties en consumenten kunnen vertrouwen op wat ze kopen en gebruiken. Het doel van de kwaliteitsinfrastructuur is om met elkaar bij te dragen aan de veiligheid en kwaliteit van producten en diensten en daarmee ook het bevorderen van innovatie.
De kwaliteitsinfrastructuur heeft zich verenigd als platform. Ze werkt aan haar bekendheid met als doel het beter, veiliger en duurzamer maken van de ‘BV Nederland’. Het testen, inspecteren en certificeren aan de hand van normen kan bijdragen aan het realiseren van maatschappelijke en economische opgaven.
Spreker: Ties Joosten, KIWA N.V.
Waarom heeft een laboratorium een kwaliteitsmanagementsysteem nodig?
Om aan te tonen dat het laboratorium bekwaam is, kan het laboratorium accreditatie verkrijgen. In Nederland moet je daarvoor naar de Raad voor Accreditatie, een non-profit zelfstandig bestuursorgaan. Wat is de waarde van een RvA accreditatie, in Nederland, in Europa en wereldwijd? Voor laboratoria zijn twee accreditatienormen van toepassing, de ISO/IEC 17025 voor test- en kalibratielaboratoria en de ISO 15189, gebaseerd op de ISO/IEC 17025, voor medische laboratoria.
Beide normen zijn taai en saai en behalve lezen moeten de genoemde eisen ook nog geïnterpreteerd worden naar de eigen organisatie. In het algemeen worden deze taken opgedragen aan de kwaliteitsmanager (“however named”) terwijl ook het management van het laboratorium de inhoud van de norm zou moeten kennen en kunnen toepassen. Principes kunnen daarbij helpen met andere woorden: als je geen kaart hebt, heb je een kompas nodig. Principes vervangen het blind volgen van de vereisten van de norm met het begrip dat zorgt voor vertrouwen in een systeem dat bij voortduring valide (geldige) resultaten zou moeten opleveren. Met kennis van de principes is de norm beter te interpreteren en toe te passen. In deze presentatie wordt ingegaan op de principes achter beide normen en hoe deze normen zijn opgebouwd.
Spreker: Peter Kootstra, Lab-QAcademy
Kwaliteitsbewaking door herleidbare kalibraties
Herleidbaar gekalibreerde meetinstrumenten zijn van cruciaal belang voor de betrouwbaarheid en kwaliteit van metingen, en daarmee voor eerlijke handel en goede gezondheidszorg. Bovendien zijn herleidbaar gekalibreerde meetinstrumenten vaak een vereiste om te voldoen aan kwaliteitsstandaarden, zoals ISO 9001. Maar wat is herleidbaarheid eigenlijk? Hoe wordt dit in Nederland verzorgd? En wat betekenen die termen op het kalibratiecertificaat eigenlijk? In deze korte introductie tot de wetenschap van het meten komt u het te weten.
Spreker: Marcel Workamp, VSL